Dietetyka
Dietetyka kliniczna i sportowa
Obszary, w jakich możemy pomóc:
– zaburzenia żołądkowo-jelitowe ( wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, IBS, zakażenia pasożytnicze, zakażenia grzybicze, niewydolność trzustki, zaparcia, biegunki)
– bilansowanie diet bezmięsnych (wegańskiej, wegetariańskiej)
– insulinoporność
– cukrzyca typu 2
– niedoczynność tarczycy, Hashimoto, nadczynność tarczycy
– diety eliminacyjne (przy nietolerancji i alergii pokarmowej, także Low Fodmap)
– diety redukcyjne (odchudzające)
– diety dla osób aktywnych fizycznie
– diety na przyrost masy ciała
– diety redukujące objawy zmęczenia, depresji
Podczas pierwszej wizyty przeprowadzany jest szczegółowy wywiad, w którym są pytania dotyczące preferencji żywieniowych, trybu życia, przeszłości metabolicznej, chorób występujących w rodzinie i wiele innych. Warto przynieść ze sobą swój jadłospis z ostatnich 3 dni. Na wizycie omawiane są także wyniki krwi, wykonać można od razu test w kierunku nadwrażliwości pokarmowych lub sprawdzających stan odżywienia organizmu– efekty w poprawie samopoczucia są dużo szybsze, jeśli wykluczy się pokarmy, które nie służą pacjentowi.
Przedstawiane przeze mnie propozycje są jak najbardziej dopasowane do konkretnej osoby – tylko taki model zapewni trwałe efekty. Dlatego nie wykluczamy zbóż, nabiału czy glutenu tylko dla zasady, jeśli nie jest to koniecznością. Jestem w stałym kontakcie z podopiecznymi, wszelkie zmiany, jeśli trzeba, wprowadzane są na bieżąco.
Nigdy nie ułożyłam dwóch takich samych jadłospisów, ale każdy ułożony przeze mnie jest taki, jaki sama chciałabym dostać.